PERSUITNODIGING ASTER: Minister van Wonen Diependaele trekt grootste zonnepanelenproject in Vlaanderen ooit op gang: 150 MWp panelen op sociale woningen (Roeselare, 11/10 om 10u)

PERSUITNODIGING ASTER: Minister van Wonen Diependaele trekt grootste zonnepanelenproject in Vlaanderen ooit op gang: 150 MWp panelen op sociale woningen (Roeselare, 11/10 om 10u)

Midden in de energiecrisis, die vooral de lagere inkomens meer en meer pijn begint te doen, krijgen de bewoners van de wijk Het Verdronken Kasteel van sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel in Roeselare de primeur: minister Diependaele sluit er op dinsdag 11 oktober het eerste officiële zonnepaneel aan. Daarmee trekt hij ASTER op gang, de grootschalige installatie van zo’n 395.000 zonnepanelen op de daken van sociale woningen.

De installaties zullen worden geplaatst, gemonitord en onderhouden door EnergyVision. Belfius Bank staat in voor de financiering van het grootste zonnepanelenproject in Vlaanderen ooit.

Etienne Audenaert, voorzitter van ASTER: “De installatie van zonnepanelen op meer dan 250 sociale woningen in Roeselare is een eerste grote stap vooruit in de strijd tegen energiearmoede bij bewoners van sociale woningen, maar helpt Vlaanderen ook vooruit in haar klimaatambities. ASTER moet zoveel meer worden dan zonnepanelen op sociale woningen: we willen talloze initiatieven uitwerken om sociaal wonen nog duurzamer te maken. Het energiepotentieel van de sociale huisvestingssector optimaal activeren is daarvan een mooi voorbeeld.“

Naast de aansluiting van een zonnepaneleninstallatie in een sociale woning door de minister, grijpen ASTER en de partners in dit project – EnergyVision en Belfius Bank – deze gelegenheid ook aan om hun verdere plannen uit de doeken te doen.

Media worden uitgenodigd in een demowoning in de Jonkersstraat 70 vanaf 9.30 uur. Vanaf 10 u. starten de presentaties van het project, om 10.30 u. sluit minister Diependaele de installatie aan op het net. Het einde van het officiële programma is voorzien om 11 u.

Geïnteresseerde media kunnen beelden maken en praten met minister van Wonen Matthias Diependaele, Etienne Audenaert, (voorzitter van ASTER), Sven Van Elst, (algemeen directeur van ASTER) , Maarten Michielssens (CEO van EnergyVision), Ronny Neckebroeck (Directeur public & social banking van Belfius, Jurgen Vanlerberge (bestuurder bij huisvestingsmaatschappij De Mandel), Michèle Hostekint (schepen voor huisvesting van de stad Roeselare), een vertegenwoordiger van het Huurdersplatform en natuurlijk met bewoners van de wijk die van de opgewekte zonne-energie zullen kunnen genieten.

Drankjes, koffie en versnaperingen worden voorzien.

Bedankt om uw aanwezigheid te bevestigen bij Talking Birds Public Relations, graag tegen maandagmiddag 10/10 of last minute via gsm.

Bram Boriau Press contact

 

 

Over ASTER cv

Investeren in een solidaire en duurzame energietransitie voor sociale huurders in Vlaanderen

40 Vlaamse woonmaatschappijen participeren in de coöperatieve vennootschap ASTER om het zonnepotentieel van sociale woningen, maar ook van niet-residentiële gebouwen in eigendom of beheer en gronden die niet kunnen ontwikkeld worden voor sociaal wonen, optimaal te activeren.

Vanaf 2022 worden op 5 jaar tijd zo’n 395.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Dit zonnevermogen van 157 MWp produceert jaarlijks zo'n 133 GWh zonnestroom. Zo verminderen de sociale huisvestingsmaatschappijen de CO2-uitstoot jaarlijks met 35.000 ton. 

Onder het motto ‘de zon schijnt voor iedereen’ pakt ASTER energiearmoede in Vlaanderen aan door sociale huurders maximaal te laten genieten van de opgewekte zonnestroom en zo te laten besparen op hun energiefactuur.

De investering van 155 miljoen euro wordt gefinancierd met niet-publieke middelen.

Disclaimer

ASTER cv ziet het als haar plicht om continu de geciteerde cijfers actueel te houden. Omwille van het innovatieve karakter van het opzet van ASTER cv fluctueren een aantal parameters. Deze hebben een impact op de exacte cijfers zoals de grootteorde van het investeringsbedrag, het aantal geïnstalleerde zonnepanelen en het geproduceerde vermogen. ASTER cv en haar woordvoerders vragen dan ook dit in acht te nemen bij het citeren en interpreteren van geleverd cijfermateriaal. 

Meer info: aster.vlaanderen 

 

ASTER cv
Evert Larockstraat 6, 2020 Antwerpen